Sjølvelive i Hjartøyvågen

Sjølvelive i Hjartøyvågen

onsdag 12. juli 2017

Ute i sørgelig dårlig vær!

Vi våkna til nok en dag med skikkelig nordnorsk sommervær, les; sølevær!

Planen var å gå til Husvær for å sette skippe'n av, han skulle på jobb. Det droppa vi, i stedet bestemte vi oss for å gå til Tjøtta og sette han av der.

Turen til Tjøtta ble litt av en ferd. Yr.no fortalte at vindstyrken var 5 m/s, dvs. lett bris. Joda... det stemte sikkert (garantert ikke)!

Vi forlot Esøya ved godt mot. Sjølvelive tåler "sørgelig dårlig" vær, ingen fare med det. Hurtigruta kunne så vidt skimtes mellom regndråpene (bildet over).

Utpå fjorden kom vi til vår store skrekk på at vi hadde glemt å sikre årene som lå i Bærgælive. Det var bare å hale den inn og etter flere forsøk klarte skipper'n (hengende over ripa) å få dem ombord i Sjølvelive mens båten rullet i bølgene.

Ei snau nautisk mil senere ramla den ene vindusviskeren av. Det var bare en ting å gjøre, kle på redningsvest, klatre ut på rekka og få den gamle faanskapen på plass igjen. Litt av en prosess i plaskregn og bårer som slett ikke var forenelig med lett bris.... Vel under tak var jeg som ei druktna katt.

Ferden fortsatte. Hårballene lå langflate på dekk og klora seg fast i matta. Ei skål med drops og fruktfatet havnet i dørken, en banan ble most og Mira spiste (selvsagt) den og noen sure drops... Sjøsyk? Nei, mat må man ha!

Smack! Hva faan? Et tau smalt i sia på båten. Ett hvitt tau, ergo var Bærgælive på rak i bølgene... Så vi måtte snu og etter flere forsøk fikk jeg tak i tauet som øskaret var festa i, men noe mer tau klarte jeg ikke få tak i. Nok en gang hang skipper'n over ripa og fikk festa et nytt tau. Bærgælive var berget.

2 timer og 6 minutter brukte vi på de 10,7 nm fra Esøya til Tjøtta. Ting tar tid i nordnorsk sommervær og lett bris (etter yr.no sin mening).

Vel i havn på Tjøtta laga vi pizza og skipper'n ble omgjort til x'skipper. Selv ble jeg oppgradert til skipper og var veldig i tvil om hva jeg skulle gjøre videre. Planen hadde vært ei uke i skjærgården på Helgelandskysten, men siden yr.no meldte at det fortsatt skulle være "lett bris" (og dagens erfaring med hva det er) så utgikk den planen.

Jeg og hårballene forlot Tjøtta og tøffa inn Vistenfjorden. 2 timer og 8 minutter senere hadde vi gått de 8,8 nm halvveis inn i fjorden og la til flytebrygga på Mortenhåjen. Da med både vindusviskere, Bærgælive og fruktfat i god behold.

Joda, det er dette som er sjølvelive!

Distanse: 19,5 nm
Tidsbruk: 4 timer og 14 minutter
Vær: sølevær, langt mer enn lett bris og plaskregn
Totalt antall overnattinger ombord: 7